Mainos:

Poikkeusolojen uhkakuvana perheiden sisäiset ongelmat

NordenBladet — Poliisin tilastojen mukaan rikoslakirikosten kokonaismäärä on laskenut, mutta kotihälytysten, rattijuopumusten ja ylinopeuksien määrät ovat nousussa.
– Kotihälytysten määrä on noussut etenkin häiritsevän metelin ja häiriökäyttäymisen osalta, mutta myös perheväkivaltatehtävissä. Asiaan on todennäköisesti vaikuttanut ravintoloiden sulkeminen sekä ihmisten huoli ja ahdistus sekä turhautuminen koronaan liittyviin välttämättömiin rajoitustoimenpiteisiin, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo.
Humalajuomisen haitat korostuvat hälytystehtävillä erityisesti viikonloppuisin yöaikaan myös kotihälytystehtävissä.
– Uhkakuvana onkin, että tilanteen pitkittyessä perheiden sisällä sekä naapureiden kesken tunnelma tulee jatkossakin kiristymään ja ihmisten turhautuminen tulee kasvamaan Heikinheimo sanoo.
Heikinheimon mukaan riskinä on pahoinvoinnin purkautuminen yksittäisiä ylilyönteinä, mikä esimerkiksi näkyy nousseina lukuina häiriökäyttäytymisessä.
Mitä pinnan alla kytee?
Poliisin tietoon tulleet lapsiin kohdistuvat väkivaltarikokset ovat lukujen perusteella melko voimakkaassa laskussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
Tilanne ei kuitenkaan todennäköisesti ole todellisuudessa näin valoisa. Suuri huolenaihe lasten ja nuorten osalta on se, mitä pinnan alla kytee. Esimerkiksi koulujen ja harrastepaikkojen ollessa suljettuna asiat eivät tule viranomaisten tietoon kuin välillisesti. Piilorikollisuuden määrän nousu onkin ilmeistä.
Poliisin käsityksen mukaan osa rikosilmoituksista saattaa jäädä tällä hetkellä tekemättä myös siitä syystä, että ihmiset olettavat rikosprosessin pitkittyvän liikaa.
– Osalla väestöstä on vaikeuksia tehdä ilmoituksia verkossa. Esimerkiksi lähisuhdeväkivaltatapauksissa uhrin voi olla vaikea poistua kotoaan ilmoituksen tekemistä varten, mikä korostuu vallitsevien poikkeusolojen aikana. Tämä saattaa myötävaikuttaa siihen, että esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyrikosten määrä on laskenut voimakkaasti, Heikinheimo arvioi.
Rikokset saattavat tulla poliisin tietoon viiveellä tilanteen palattua normaaliksi.
Apua on saatavissa poikkeusaikanakin
Vallitsevat poikkeusolot ovat valitettavan otolliset eritoten piilorikollisuudelle, minkä vuoksi jokaisen tulisi kantaa vastuuta läheisistään.
– Kaikkien yhteistyöviranomaisten sekä apua tarjoavien järjestöjen tulee juuri nyt pitää tiivistä yhteyttä ja tehdä käytännön yhteistyötä matalalla kynnyksellä, jotta epäkohtiin ja perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan pystytään puuttumaan tehokkaasti ja saattamaan osapuolet avun ja tuen piiriin, Heikinheimo korostaa.
Heikinheimo myös muistuttaa, että apua on saatavissa. Kenenkään ei pidä jäädä ahdistavassa tilanteessa yksin.
Törkeät ylinopeudet ja rattijuopumukset lisääntyneet
Törkeiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrät ovat viime viikkoina lisääntyneet viikko viikolta, minkä lisäksi niiden yhteismäärissä ollaan myös edellisvuotta edellä. Samoin päihtyneiden määrä liikenteessä on lisääntynyt.
Huumerattijuopumusten osuus rattijuopumuksista on historiassa ensimmäistä kertaa kääntynyt suuremmaksi kuin alkoholirattijuopumusten.
Poliisin verkkosivulla tilastoja rikoksista ja hälytystoiminnasta
Poliisi on ryhtynyt julkaisemaan verkkosivullaan rikoksiin ja hälytystoimintaa liittyviä tilastoja Rikollisuus ja koronavirus-sivulla osoitteessa https://www.poliisi.fi/koronaan_varautuminen/rikollisuus. Tilastoja päivitetään kerran viikossa.

Lähde: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
poliisiSuomen poliisiSuomi

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory