Poliisi toivottaa kaikille turvallista ja rauhallista poikkeusolojen vappua

NordenBladet —

29.04.2020 klo 15.34Poliisihallitus
Poliisi turvaa vappuna jokaisen perus- ja ihmisoikeudet, ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta, huolehtii koronatilanteeseen liittyvien rajoitusten valvonnasta toimivaltuuksiensa rajoissa sekä puuttuu tarvittaessa yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavaan toimintaan.
‒Poliisin toimintamallit eivät juuri poikkea aiemmista vapuista koronatilanteesta huolimatta, toteaa poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.
Poliisi vetoaa aikuisia seuraamaan lasten ja nuorten tekemisiä sekä tarvittaessa ohjeistamaan heitä.
‒Odotamme, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita ja rajoituksia niin itsensä, läheistensä kuin koko yhteiskunnan takia, eikä poliisin tarvitsisi puuttua poikkeusoloissa kiellettyihin kokoontumisiin, Arvelin sanoo.
Poliisihallitus tiedottaa valtakunnallisesta vapun sujumisesta 30.4.2020 n. klo 20 ja 1.5.2020 n. klo 10 ja n. klo 18.
Kysymyksiä ja vastauksia liittyen vappuun
Poliisi järjesti tiistaina 28.4.2020 Facebook-sivullaan kyselytunnin, jossa vastattiin kansalaisten kysymyksiin vapusta.
Alle on koottu vappuun liittyviä kysymyksiä vastauksineen.
Miten poliisi valvoo vapun viettoa?
Poliisi tekee vappuna näkyvää yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa. Lisäksi poliisi valvoo kokoontumisrajoitusten ja ravitsemisliikkeitä koskevien rajoitusten noudattamista.
Onko yli kymmenen ihmisen kokoontumiset julkisilla paikoilla kielletty?
Tällä hetkellä on kiellettyä järjestää yli kymmenhenkisiä yleisiä kokouksia, kuten mielenosoituksia. Kiellettyjä ovat myös yleisötilaisuudet, eli esimerkiksi näytökset tai esittelyt, joissa on yli kymmenen henkeä paikalla.
Voiko kokoontua pienellä porukalla, jos huolehtii turvaväleistä muihin?
Koronan takia tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla on suositeltu välttämään. Tämä suositus on voimassa myös vappuna. Vaikka ihmiset kokoontuisivat vain oman perheen kanssa pienenä ryhmänä, useista ryhmistä muodostuu äkkiä isoja satojen henkilöiden joukkoja. Perinteisillä vappukokoontumispaikoilla ei tänä vuonna ole ohjelmaa, eikä niille ole syytä mennä pienemmälläkään porukalla. Poliisin ja muiden viranomaisten kehotus on, että jos kokoonnut lähipiirisi kanssa, kokoonnu kotona, omalla pihalla tai lähiympäristössä.
Miten poliisi toimii, jos ihmisiä kokoontuu vappuna esimerkiksi piknikille?
Kuten edellä todetaan, massakokoontumisia tulee välttää. Piknikin voi järjestää tänä vappuna omalla pihalla, kodin lähiympäristössä tai vaikka lähimetsässä.
Poliisi puuttuu toimivaltuuksillaan tilanteeseen, jos tapahtuma on järjestetty kokoontuminen tai se vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Lähtökohtana on, että poliisi toimii ohjein, neuvoin ja kehotuksin. Poliisilla on myös toimivaltuudet määrätä väkijoukko hajaantumaan ja siirtymään sekä yksittäiset henkilöt poistumaan, jos kokoontuminen vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.
Milloin vappuna on syytä soittaa 112?
Hätänumeroon voi soittaa, kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle. Kyseessä on hätätilanne, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.
Koronavirustartunnan epäily ei ole syy soittaa hätänumeroon. Turhat tiedustelusoitot viivästyttävät todellisessa hädässä olevien avunsaantia.
#virtuaalivappu kannustaa juhlimaan kotona ja verkossa
Sisäministeriö ja poliisi ovat käynnistäneet #virtuaalivappu-kampanjan, joka kannustaa ihmisiä viettämään vappua perinteistä poiketen verkossa. Verkon vapputapahtumat löytyvät osoitteesta virtuaalivappu.fi. Sivulta löytyy myös lisää vapunviettoon ja koronaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.
Virtuaalivappu.fi-sivustolle on kerätty vapun viihdyttävimmät ajanviettovinkit vappuaatolle ja vapun päivälle. Artistit, vaikuttajat, opiskelijajärjestöt, yhteisöt, yritykset ja kaupungit sekä kunnat ovat ilmoittaneet mukaan ilmaisia, kaikille avoimia vappu-livelähetyksiään.
Poliisi toivoo kaikille turvallista ja rauhallista poikkeusolojen vappua.

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory