Järki käteen liikenteessä – poliisi tehostaa riskikäyttäytymisen valvontaa liikenteessä lähiviikkojen aikana

NordenBladet —

23.04.2020 klo 14.13Itä-Suomi
Poliisi on huolissaan liikenteessä lisääntyneistä törkeistä ylinopeuksista, joita nyt alkuvuoden aikana pelkästään Itä-Suomen alueella on poliisin tietoon tullut maaliskuun loppuun mennessä 110 tapausta. Tämä on 41 tapausta enemmän kuin viime vuonna ja peräti 75 tapausta enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2018. Ilmiö on valtakunnallinen ja koko maassa törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat lisääntyneet viime vuodesta reilut 61 prosenttia, joka on lukumäärällisesti 376 tapausta edellistä vuotta enemmän.
Tällainen tilanne oli maaliskuun loppuun mennessä ja Itä-Suomessa törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on huhtikuun aikana tullut noihin lukuihin vielä lisää 43 tapausta.
Itä-Suomen poliisilaitos suorittaa tehostettua nopeus- ja ajotapavalvontaa lähipäivinä ja viikkoina. Pääpaino ajotavan valvonnassa on taajamissa ja niiden lähialueilla. Valvonnassa käytetään tunnuksellisia ja tunnuksettomia poliisiautoja sekä -moottoripyöriä. Poliisilla on myös käytössä automaattivalvontakalusto – kamerat tolpissa sekä automaattivalvonta-autot tienvarsilla.
Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Petri Pahkin kertoo, että:- Valvonnan kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret kuljettajat sekä moottoripyörät ja mopot. Tarkoituksena on puuttua normaalista poikkeavaan ajokäyttäytymiseen – kiihdyttelyyn, ohitteluun, moottoripyörällä ja mopolla keulimisiin jne.
– Kesänopeusrajoitukset ovat tulleet voimaan ja ulosajot hyvissä olosuhteissa alkavat useimmiten hallinnan menetyksestä. Taustalla vaikuttavat liian suuri ajonopeus ja ajoneuvon käsittelyvirheet. Kesäkelin luoma turvallisuudentunne voi olla petollista, Pahkin jatkaa.
Pahkinin mukaan on huomattu, että ylinopeudet ja muut ajotaparikkomukset kulkevat usein käsi kädessä. Muuta liikennevirtaa kovempi vauhti, tavallisesti jo 5 – 10 km/h:n ylinopeus, lisää oleellisesti onnettomuusriskiä.- Rajoitusten tehtävänä on tasata liikennevirran nopeushajontaa ja vähentää ohitustarvetta sekä vähentää liian suuria tilannenopeuksia (asettaa katto tilannenopeudelle). Lisäksi nopeusrajoitukset mahdollistavat tilanteiden ennakoinnin paremmin ja lieventävät kolareiden seurauksia, kertoo Petri Pahkin.
– Ja aina ylinopeutta ajettaessa vaarannetaan oman itsensä lisäksi myös muiden liikkujien terveyttä ja jopa henkeä. Tämä on syytä pitää kirkkaana mielessä. Mukavia eivät myöskään ole sanktiot, joita ylinopeudesta tulee ja tietysti mitä enemmän ylinopeutta niin sitä kovempi rangaistus. Jokaisen kannattaa käydä katsomassa poliisin nettisivuilta millaisia ajokieltoja esimerkiksi erilaisista rikkomuksista ja rikoksista voi seurata. Yhdellä kaahauksella voi kortti lähteä “kuivumaan” pitkäksikin aikaa, Pahkin muistuttaa.
– Kevään ensimmäinen juhlakin on käsillä eli viikon kuluttua oleva vappu. Poliisi haluaa muistuttaa vapunjuhlijoita turvallisesta ja alkoholittomasta liikkumisesta erityisesti ajoneuvoilla liikuttaessa. On myös syytä muistaa vappuaamuna huolehtia liikenteeseen lähdettäessä, että illalla mahdollisesti nautitut alkoholijuomat ovat jo haihtuneet verestä. Poliisi tulee tehostamaan liikenteen valvontaa vapun seutuvilla. Puhallutuksia ja nopeusvalvontaa tehdään niin päivällä kuin ilta- ja yöaikaankin eri puolilla maakuntia, lupaa Petri Pahkin.

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory