NordenBladet — Pohjanmaan poliisilaitoksella on parhaillaan tutkinnassa useita epäiltyjä petoksia, joissa pelaaja on kaupannut toiselle pelaajalle harvinaista Counter Strike 2 -pelin esinettä, eli niin sanottua skiniä. Ostaja on maksanut sovitun summan, mutta ei ole saanut tuotetta itselleen.Mitä pelien sisäinen kaupankäynti on? Digitaalisten peliesineiden kaupankäynti on osa monien verkkopelien kulttuuria. Skinit ovat pelihahmon tai -aseen ulkoasua muuttavia digitaalisia tuotteita, joilla ei ole pelissä suoriutumisen kannalta käytännön vaikutusta, mutta jotka voivat olla pelaajien keskuudessa erittäin haluttuja. Tutkitaan rikosnimikkeellä petos Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa pelaajat ovat sopineet kaupasta yksityisesti ja maksaneet sovitun summan esimerkiksi MobilePayn tai tilisiirron kautta. Maksun vastaanottanut myyjä ei kuitenkaan ole toimittanut sovittua esinettä. Näitä tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä petos. Näin voit suojautua huijauksilta Poliisi kehottaa pelaajia noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos he käyvät kauppaa pelien sisäisillä esineillä:Toimi näin, jos sinua huijataan Jos olet maksanut digitaalisesta esineestä mutta et ole saanut sitä, toimi seuraavasti:Digitaalinen ympäristö ei ole rikosvapaa vyöhyke Poliisi korostaa, että myös digitaalisessa ympäristössä tapahtuvat huijaukset ovat rikoksia, jotka voivat johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Rikollisuus verkossa on osa nykyajan ilmiöitä, ja poliisi seuraa aktiivisesti myös pelimaailman kehitystä.

Pohjanmaan poliisilaitoksella on parhaillaan tutkinnassa useita epäiltyjä petoksia, joissa pelaaja on kaupannut toiselle pelaajalle harvinaista Counter Strike 2 -pelin esinettä, eli niin sanottua skiniä. Ostaja on maksanut sovitun summan, mutta ei ole saanut tuotetta itselleen.

Mitä pelien sisäinen kaupankäynti on?
 

Digitaalisten peliesineiden kaupankäynti on osa monien verkkopelien kulttuuria. Skinit ovat pelihahmon tai -aseen ulkoasua muuttavia digitaalisia tuotteita, joilla ei ole pelissä suoriutumisen kannalta käytännön vaikutusta, mutta jotka voivat olla pelaajien keskuudessa erittäin haluttuja. 

Monet pelit tarjoavat virallisia kauppapaikkoja, joissa näitä esineitä voi ostaa ja myydä. Lisäksi kauppaa käydään myös kolmannen osapuolen verkkosivustoilla ja yksityisesti pelaajien välillä. Arvokkaimmat skinit voivat maksaa kymmeniä tuhansia euroja, ja yksittäisistä esineistä on pyydetty maailmalla jopa yli miljoona dollaria.

– Moni ei ehkä ymmärrä, että pelien sisäiset esineet voivat olla arvoltaan samaa luokkaa kuin uudet konsolit, älypuhelimet, tai jopa luksusautot ja taideteokset. Kyse ei ole vain kuvasta näytöllä, vaan kaupasta, jossa liikkuu oikeaa rahaa ja jossa voi tulla huijatuksi, sanoo pelipoliisina toimiva ylikonstaapeli Pasi Puumala.
 

Tutkitaan rikosnimikkeellä petos
 

Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa pelaajat ovat sopineet kaupasta yksityisesti ja maksaneet sovitun summan esimerkiksi MobilePayn tai tilisiirron kautta. Maksun vastaanottanut myyjä ei kuitenkaan ole toimittanut sovittua esinettä. Näitä tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä petos.

– Digitaalisilla tuotteilla on arvo, vaikka ne eivät ole fyysisesti käsin kosketeltavissa. Jos joku ottaa rahasi mutta ei toimita lupaamaansa tuotetta, kyse on petoksesta. Tutkimme tällaisia tapauksia aivan samalla tavalla kuin muitakin petoksia, painottaa rikoskomisario Harri Teivaanmäki Pohjanmaan poliisilaitokselta.

 

Näin voit suojautua huijauksilta

 

Poliisi kehottaa pelaajia noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos he käyvät kauppaa pelien sisäisillä esineillä:

•    Käytä aina virallisia ja luotettavia kauppapaikkoja, kuten pelialustan omaa markkinapaikkaa.
•    Vältä yksityisiä kauppoja tuntemattomien kanssa, erityisesti alustoilla, joilla ei ole ostajansuojaa.
•    Älä lisää tuntemattomia käyttäjiä kavereiksi, äläkä klikkaa heidän lähettämiään linkkejä. Tee kaupat aina luotetulla sivustolla.
•    Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA) pelitileillä.
•    Älä koskaan jaa salasanojasi tai kirjautumistietojasi muiden kanssa.

– Osa huijauksista toimii myös niin, että ostaja pyytää myyjää hoitamaan kaupat toisella sivustolla. Kun myyjä kirjautuu sivustolle ja täyttää omat tunnuksensa sinne, hänen tilinsä kaapataan ja kaikki arvokkaat esineet viedään. Usein tilin takaisin saaminen on mahdotonta, pelipoliisina toimiva vanhempi rikoskonstaapeli Emilia Kaunisvesi varoittaa.

Toimi näin, jos sinua huijataan

 

Jos olet maksanut digitaalisesta esineestä mutta et ole saanut sitä, toimi seuraavasti:

•    Kerää talteen kaikki todisteet kaupasta, kuten maksukuitit ja kuvakaappaukset viestiketjuista sekä toisen osapuolen käyttäjäprofiilista.
•    Tee rikosilmoitus poliisille.
•    Ilmoita asiasta myös pelialustalle, jotta tilanne voidaan selvittää sielläkin.

Digitaalinen ympäristö ei ole rikosvapaa vyöhyke

 

Poliisi korostaa, että myös digitaalisessa ympäristössä tapahtuvat huijaukset ovat rikoksia, jotka voivat johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Rikollisuus verkossa on osa nykyajan ilmiöitä, ja poliisi seuraa aktiivisesti myös pelimaailman kehitystä.

– Pelipoliisi on mukana siellä, missä pelaajatkin ovat. Striimaamme viikoittain Twitchissä ja YouTubessa sekä olemme aktiivisia Discordissa. Myös näiden kanavien kautta voi ottaa yhteyttä, jos haluaa keskustella tästä, tai muista mieltä askarruttavista asioista, pelipoliisi Puumala kannustaa.
 

]]>

Lähde: Poliisi.fi