NordenBladet — Lounais-Suomen poliisi on kuluneen kevään aikana selvittänyt kymmeniä myymälöiden itsepalvelukassoilla tapahtuneita alaikäisten tekemiä näpistyksiä Salon seudulla. Poliisi muistuttaa, että korvausvelvollisuus koskee myös alle 15-vuotiaita näpistelijöitä. Teosta voi joutua vastuuseen myös jälkikäteen.Kuluneen kevään aikana Lounais-Suomen poliisin tietoon on tullut Salon seudulla ainakin 40 tapausta, joissa alaikäisen lapsen tai nuoren epäillään syyllistyneen näpistykseen itsepalvelukassalla.Epäillyt näpistelijät ovat yleisimmin vasta 10–15-vuotiaita lapsia. – Itsepalvelukassoilla tapahtuvat näpistykset ovat useimmiten sellaisia, että kaupassakävijä ottaa itselleen useamman tuotteen ja skannaa kassalla vain osan niistä. Lieviä petoksia kaupoissa tehtaillaan taas esimerkiksi siten, että paistopisteellä punnitaan kalliimpi tuote edullisemman tuotteen hinnalla, sanoo Salon poliisiasemalla työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Pasi Tuike.Myymälät vaativat korvauksena anastetun tuotteen arvon sekä käsittelykuluja jokaisesta rikoksesta erikseen. Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa yhteenlaskettu korvaussumma on noussut jopa tuhansiin euroihin. – On hyvä muistaa, että vaikka alle 15-vuotias näpistelijä ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, on hän kuitenkin velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muutaman euron arvoisesta näpistetystä suklaapatukasta voi kasvaa käsittelykuluineen jopa liki sadan euron korvaussumma, Tuike toteaa.Näpistelystä voi jäädä kiinni myös jälkikäteenKun näpistelijä jää kiinni itse teosta, kutsutaan paikalle poliisipartio. Poliisi soittaa alaikäisen epäillyn vanhemmille ja kertoo tapahtuneesta. Yli 15-vuotiaiden epäiltyjen kohdalla poliisi tekee rikosilmoituksen. Kaikenikäisten näpistelijöiden kanssa asia käydään läpi poliisiasemalla.– Yleensä poliisin puhutuksessa paikalla on epäillyn tekijän lisäksi vanhemmat ja sosiaalityöntekijä. Tilanteessa katsotaan esimerkiksi yhdessä videovalvontakuvaa tapahtuneesta, kertoo Ankkuripoliisi Teemu Lehti Salon poliisiasemalta.Poliisi muistuttaa, että näpistelystä voi jäädä kiinni myös jälkikäteen. – Saamme näpistyksistä aika ajoin videomateriaalia ja sitten yhdistelemme asioita ja tunnistamme videolla esiintyviä henkilöitä, Lehti sanoo. Poliisi pyytää, että näpistelystä keskusteltaisiin kodeissa. Osa lapsista ja nuorista ei ymmärrä tekonsa seurauksia.– Osa nuorista näpistelijöistä on sitä mieltä, että itsepalvelukassalla näpistäminen ei olisi niin vakavaa kuin esimerkiksi tuotteen taskuun piilottaminen. Tämä käsitys on yksinkertaisesti väärä. Tuotteen ottaminen sitä maksamatta on aina rikos, toteaa Lehti. 

Lounais-Suomen poliisi on kuluneen kevään aikana selvittänyt kymmeniä myymälöiden itsepalvelukassoilla tapahtuneita alaikäisten tekemiä näpistyksiä Salon seudulla. Poliisi muistuttaa, että korvausvelvollisuus koskee myös alle 15-vuotiaita näpistelijöitä. Teosta voi joutua vastuuseen myös jälkikäteen.

Kuluneen kevään aikana Lounais-Suomen poliisin tietoon on tullut Salon seudulla ainakin 40 tapausta, joissa alaikäisen lapsen tai nuoren epäillään syyllistyneen näpistykseen itsepalvelukassalla.

Epäillyt näpistelijät ovat yleisimmin vasta 10–15-vuotiaita lapsia. 

– Itsepalvelukassoilla tapahtuvat näpistykset ovat useimmiten sellaisia, että kaupassakävijä ottaa itselleen useamman tuotteen ja skannaa kassalla vain osan niistä. Lieviä petoksia kaupoissa tehtaillaan taas esimerkiksi siten, että paistopisteellä punnitaan kalliimpi tuote edullisemman tuotteen hinnalla, sanoo Salon poliisiasemalla työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Pasi Tuike.

Myymälät vaativat korvauksena anastetun tuotteen arvon sekä käsittelykuluja jokaisesta rikoksesta erikseen. Poliisin tiedossa on tapauksia, joissa yhteenlaskettu korvaussumma on noussut jopa tuhansiin euroihin. 

– On hyvä muistaa, että vaikka alle 15-vuotias näpistelijä ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, on hän kuitenkin velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että muutaman euron arvoisesta näpistetystä suklaapatukasta voi kasvaa käsittelykuluineen jopa liki sadan euron korvaussumma, Tuike toteaa.

Näpistelystä voi jäädä kiinni myös jälkikäteen

Kun näpistelijä jää kiinni itse teosta, kutsutaan paikalle poliisipartio. Poliisi soittaa alaikäisen epäillyn vanhemmille ja kertoo tapahtuneesta. Yli 15-vuotiaiden epäiltyjen kohdalla poliisi tekee rikosilmoituksen. Kaikenikäisten näpistelijöiden kanssa asia käydään läpi poliisiasemalla.

– Yleensä poliisin puhutuksessa paikalla on epäillyn tekijän lisäksi vanhemmat ja sosiaalityöntekijä. Tilanteessa katsotaan esimerkiksi yhdessä videovalvontakuvaa tapahtuneesta, kertoo Ankkuripoliisi Teemu Lehti Salon poliisiasemalta.

Poliisi muistuttaa, että näpistelystä voi jäädä kiinni myös jälkikäteen. 

– Saamme näpistyksistä aika ajoin videomateriaalia ja sitten yhdistelemme asioita ja tunnistamme videolla esiintyviä henkilöitä, Lehti sanoo. 

Poliisi pyytää, että näpistelystä keskusteltaisiin kodeissa. Osa lapsista ja nuorista ei ymmärrä tekonsa seurauksia.

– Osa nuorista näpistelijöistä on sitä mieltä, että itsepalvelukassalla näpistäminen ei olisi niin vakavaa kuin esimerkiksi tuotteen taskuun piilottaminen. Tämä käsitys on yksinkertaisesti väärä. Tuotteen ottaminen sitä maksamatta on aina rikos, toteaa Lehti. 

]]>

Lähde: Poliisi.fi