NordenBladet — Poliisi valvoi laitonta kauppaa tietoverkoissa vuoden 2024 loppuun saakka ja takavarikoi huumausaineita, ampuma-aseita ja käteistä rahaa.Poliisi tiedotti toukokuussa 2024 kohdistaneensa alkuvuoden ajan valvontaa tietoverkossa tapahtuvaan laittomaan kauppaan. Tuolloin todettiin, että poliisi on siellä missä ihmisetkin ovat. Niinpä valvontaa on jatkettu myös loppuvuoden aikana. Kevään valvonnan yhteydessä takavarikoitiin muun muassa yli 7 kg amfetamiinia ja yli 5 kg marihuanaa sekä erilaisia aseita. Myös käteistä rahaa takavarikoitiin tuolloin yli 40 000 €. Nyt toteutetun valvonnan tulokset ovat samansuuntaisia.Valvonnan tuloksetPoliisi kirjasi valvonnan aikana yhteensä vajaa sata rikosilmoitusta, jotka koostuvat pääosin huumausainerikoksista. Vaikka ampuma-aserikoksista rikosilmoituksia kirjattiin vain neljä, olivat tulokset erinomaiset.Valvonnan aikana takavarikoitiin jälleen erilaisia huumausaineita tai huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä, joista merkittävämmiksi kokonaismääriksi nousevat reilun 3,5 kg:n amfetamiinin, vajaan 2,5 kg:n marihuanan, yli 4 000 ekstaasitabletin, yli 2 500 Subutex-tabletin sekä vajaan 14 500 Ksalol-tabletin takavarikot. Erityisen hieno onnistuminen tuli ampuma-aseiden osalta, kun valvonnan avulla onnistuttiin takavarikoimaan lähes 70 asetta sekä toista tuhatta patruunaa. Käteistä rahaa takavarikoitiin kevään valvontaa enemmän lopullisen summan lähennellessä 66 000 euroa.− Yksittäiset takavarikot voivat joissain tapauksissa johtaa merkittävästi laajemman huumausainekaupan selviämiseen ja onkin tyypillistä, että tällaisissa tapauksissa rikoshyöty nousee jopa yli 100 000 euroon, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Toni Sjöblom summaa.Poliisi käytti rikosten selvittämiseksi jälleen ahkerasti pakkokeinoja. Valvontajakson aikana kiinniotettuja henkilöitä oli 70 ja tästä joukosta pidätetyksi päätyi lähes 40 ja tutkintavangeiksi 20 henkilöä. Koti- ja paikanetsintöjä sekä laite-etsintöjä tehtiin yhteensä reilu 200. Alaikäisiä rikoksesta epäiltyjä päätyi poliisin haaviin 16 ja ensikertalaisia kymmenen. Huumausaineita käyttäville poliisi antoi hoitoonohjausta 13 tapauksessa.Tietoverkkojen riskitPoliisitarkastaja Sjöblomin mukaan tietoverkossa tapahtuva poliisin valvonta alkaa muodostua valtakunnallisesti osaksi poliisin perustoimintaa, kuten tietysti on ollut tavoitteenakin.− Parasta olisi, jos osaisimme suhtautua tietoverkkoihin kuten ympäröivään reaalimaailmaan, emmekä pitäisi sitä jotenkin erillisenä asiana. Tietoverkot ovat osa meidän arkea.Sjöblom varoittaa samalla ihmisiä tietoverkoissa jatkuvasti ilmenevistä erilaisista huijauksista, joissa useat ihmiset ovat menettäneet jopa kymmeniä tuhansia euroja rahaa ja pahimmillaan kaikki säästönsä ja mahdollisesti vielä huijauksen takia ottamansa luotot.
Poliisi valvoi laitonta kauppaa tietoverkoissa vuoden 2024 loppuun saakka ja takavarikoi huumausaineita, ampuma-aseita ja käteistä rahaa.
Poliisi tiedotti toukokuussa 2024 kohdistaneensa alkuvuoden ajan valvontaa tietoverkossa tapahtuvaan laittomaan kauppaan. Tuolloin todettiin, että poliisi on siellä missä ihmisetkin ovat. Niinpä valvontaa on jatkettu myös loppuvuoden aikana. Kevään valvonnan yhteydessä takavarikoitiin muun muassa yli 7 kg amfetamiinia ja yli 5 kg marihuanaa sekä erilaisia aseita. Myös käteistä rahaa takavarikoitiin tuolloin yli 40 000 €. Nyt toteutetun valvonnan tulokset ovat samansuuntaisia.
Valvonnan tulokset
Poliisi kirjasi valvonnan aikana yhteensä vajaa sata rikosilmoitusta, jotka koostuvat pääosin huumausainerikoksista. Vaikka ampuma-aserikoksista rikosilmoituksia kirjattiin vain neljä, olivat tulokset erinomaiset.
Valvonnan aikana takavarikoitiin jälleen erilaisia huumausaineita tai huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä, joista merkittävämmiksi kokonaismääriksi nousevat reilun 3,5 kg:n amfetamiinin, vajaan 2,5 kg:n marihuanan, yli 4 000 ekstaasitabletin, yli 2 500 Subutex-tabletin sekä vajaan 14 500 Ksalol-tabletin takavarikot. Erityisen hieno onnistuminen tuli ampuma-aseiden osalta, kun valvonnan avulla onnistuttiin takavarikoimaan lähes 70 asetta sekä toista tuhatta patruunaa. Käteistä rahaa takavarikoitiin kevään valvontaa enemmän lopullisen summan lähennellessä 66 000 euroa.
− Yksittäiset takavarikot voivat joissain tapauksissa johtaa merkittävästi laajemman huumausainekaupan selviämiseen ja onkin tyypillistä, että tällaisissa tapauksissa rikoshyöty nousee jopa yli 100 000 euroon, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Toni Sjöblom summaa.
Poliisi käytti rikosten selvittämiseksi jälleen ahkerasti pakkokeinoja. Valvontajakson aikana kiinniotettuja henkilöitä oli 70 ja tästä joukosta pidätetyksi päätyi lähes 40 ja tutkintavangeiksi 20 henkilöä. Koti- ja paikanetsintöjä sekä laite-etsintöjä tehtiin yhteensä reilu 200. Alaikäisiä rikoksesta epäiltyjä päätyi poliisin haaviin 16 ja ensikertalaisia kymmenen. Huumausaineita käyttäville poliisi antoi hoitoonohjausta 13 tapauksessa.
Tietoverkkojen riskit
Poliisitarkastaja Sjöblomin mukaan tietoverkossa tapahtuva poliisin valvonta alkaa muodostua valtakunnallisesti osaksi poliisin perustoimintaa, kuten tietysti on ollut tavoitteenakin.
− Parasta olisi, jos osaisimme suhtautua tietoverkkoihin kuten ympäröivään reaalimaailmaan, emmekä pitäisi sitä jotenkin erillisenä asiana. Tietoverkot ovat osa meidän arkea.
Sjöblom varoittaa samalla ihmisiä tietoverkoissa jatkuvasti ilmenevistä erilaisista huijauksista, joissa useat ihmiset ovat menettäneet jopa kymmeniä tuhansia euroja rahaa ja pahimmillaan kaikki säästönsä ja mahdollisesti vielä huijauksen takia ottamansa luotot.
]]>
Lähde: Poliisi.fi