Suomalaisyrittäjälle kuuluva Viron kallein kartano on jo pitkään ilman kosijoita: Koronavirus on sekoittanut monien kiinnostuneiden suunnitelmat

NordenBladet – Vihterpalun kartanoa* 3,2 miljoonalla eurolla myyvä suomalaisyrittäjä Timo Lemberg kertoi kesällä suomalaiselle talouslehdelle, että luultavasti hänellä olisi ulkomaalaisena ja varsinkin kartanoa varten mahdotonta saada Viron valtiolta tukirahaa. ”En usko, että Suomen yritysvirasto Business Finlandkaan antaisi rahaa suomea kangerrellen puhuvalle virolaiselle. Niin nämä asiat yksinkertaisesti ovat, kansallisuudella on tällaisissa asioissa merkitystä”.

Timo Lemberg rikastui Suomessa 1990-luvun lopulla, kun möi kännykän kuoria maalanneen yrityksensä. Hän osti 20 vuotta sitten Virosta Vihterpalun kartanon ja kunnosti sen upeaksi kokonaisuudeksi, jossa on myös tenniskenttä ja helikopterin laskeutumispaikka. Nyt kartano on ollut myynnissä yhdeksän kuukautta. Kartanokokonaisuudesta kysytään 3,2 miljoonaa euroa ja sitä ympäröivien kiinteistöjen kanssa hinnaksi tulee yli 5 miljoonaa euroa.

Lemberg kertoi suomalaiselle talouslehdelle Kauppalehti, että kiinnostuneita on ollut kautta maailman – Hong Kongista, Intiasta, Kiinasta ja Amerikastakin. Koronavirus on kuitenkin sekoittanut monien kiinnostuneidenkin suunnitelmat.

62-vuotias Lemberg toteaa, että ikä on jo sellainen, että kartanonherraksi hänestä ei ole ja hän suunnitteleekin muuttoa takaisin kotikaupunkiinsa Saloon.

Hän toteaa, että monet kartanon kunnostajat ovat saaneet Virossa myös tukirahaa, mutta sanoo, että suomalaisten olisi sopimatonta mennä kysymään rahaa Viron valtiolta. ”Eikös olekin niin, että kun puhutaan kartanoista ja varsinkin ulkomaalaisille kuuluvista, niin tukirahahanat ovat pikemminkin kiinni”, Lemberg pohtii, mutta sanoo, että hän ei ole myöskään yrittänyt hakea tukea.
Kuluneiden 20 vuoden Virossa asumansa vuoden aikana hän on ollut maahan erittäin tyytyväinen. ”Minulla ei ole mitään valitettavaa. On sääli poistua täältä”, Lemberg totesi.

_______________________

Vihterpalun Kartano tarjoaa korkealaatuisia tapahtuma-, kokous- ja juhlapalveluita Harjumaalla Virossa, tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta.

Vuonna 1586 Ruotsin kuningas Juhana III perusti Vihterpalun kartanon ja läänitti sen Berend von Gröningenille. Vuonna 1622 kuningas Kustaa II Adolf lahjoitti Padisen luostarin ja sitä ympäröivät maat Thomas Rammille. Thomas Ramm oli Riian kaupungin mahtihenkilö, joka rikkaana miehenä oli rahoittanut Kustaa II Adolfin sotaretkiä. Pari vuotta myöhemmin kuningas antoi Rammille aatelistittelin ja läänitti Vihterpalun kartanon nyt von Rammille.

Vihterpalun kartanon kulta-aikaa oli 1800-luku. 1816 von Rammien tytär Elisabeth von Ramm avioitui Gustav von Knorringin kanssa ja he aloittivat Vihterpalun uuden neoklassisen päärakennuksen rakentamisen vuonna 1820 nykyiseen asuunsa. Vihterpalun viimeinen von Ramm oli Sophie von Rosen. Vuonna 1919 omaisuuden valtiollistamisen yhteydessä takavarikoitiin myös Vihterpalun maat. Viimeiset von Rammit poistuivat Virosta 1939. Vuonna 2000 kartano päätyi suomalaisomistukseen ja mittava restaurointi saatiin päätökseen vuonna 2005.

Kuvat: Vihterpalu.ee
Lähde: NordenBladet.ee

Exit mobile version