NordenBladet —
Eduskunnan puhemiehillä on ollut tapana pyrkiä tekemään ensimmäiset viralliset ulkomaanmatkansa naapurimaihin Ruotsiin ja Viroon. Puhemies Matti Vanhanen piti kiinni tästä perinteestä, ja käytyään syyskuussa Tukholmassa hän vei viisihenkisen valtuuskuntansa maanantaina 25.11. Tallinnaan. Vierailun ohjelmassa oli koko Viron ylimmän valtionjohdon tapaamiset sekä ikimuistoinen hetki Metsäkalmistun hautausmaalla virolaisten Suomen jatkosodissa taistelleiden vapaaehtoisten muistomerkillä.
Valtuuskunta, johon Vanhasen lisäksi kuuluivat neljän suurimman eduskuntaryhmän edustajina Johannes Koskinen (sd.), Arja Juvonen (ps.), Arto Satonen (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.), tapasi ensimmäiseksi Viron parlamentin Riigikogun puhemiehen Henn Põlluaasin. Põlluaas puhuu suomea ja halusi käyttää sitä tapaamisen kielenä. Viron todettiinkin olevan maailmassa ainoa maa, jossa vierailevat suomalaiset voivat parlamentin virallisessa tapaamisessa puhua äidinkieltään. Kun maiden ja parlamenttien välisten suhteiden ja vierailuvaihdon oli todettu olevan erinomaisella tolalla, puhemiehet pääsivät vaihtamaan kokemuksia siitä, mitkä asiat veljeskansat ovat järjestäneet politiikassa eri tavalla. Põlluaas kertoi muun muassa, että Viron parlamentin kaksi tuntia kestävällä kyselytunnilla saa esittää kahden minuutin kysymyksiä ja kolmen minuutin vastauksia, ja että Virossa kansanedustajat saavat olla kotikuntiensa valtuustojen mutta eivät kunnan- tai kaupunginhallituksen jäseninä.
Pääministeri Jüri Ratasin tapaamisen tunnelmaan toi lisäväriä se, että Suomen valtuuskuntaan kuului peräti kaksi entistä pääministeriä. Maanantai oli Ratasille Viron sisäpolitiikassa kiireinen päivä, johon sisältyi muun muassa yhden ministerin erottaminen, mutta hän oli siitä huolimatta valmistautunut huolellisesti suomalaisten tapaamiseen tuomalla mukanaan puheenjohtajan nuijan, jonka Juha Sipilä oli kollegalleen pääministeriaikana omakätisesti tehnyt.
Kolmas virallinen tapaaminen oli presidentti Kersti Kaljulaidin kanssa. Myös hänen kanssaan keskusteltiin maiden välisistä suhteista ja ajankohtaisista kysymyksistä.
Vierailu päättyi tapaamiseen Suomen jatkosodassa taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten kanssa sekä muistotilaisuuteen ja seppeleenlaskuun Suomen-poikien muistomerkille Tallinnan Metsäkalmistussa. Tilaisuuteen osallistui Suomen-poikien ja heidän leskiensä ja omaistensa lisäksi reserviläisiä sekä Suomesta että Virosta. Tilaisuuteen osallistuneet kuvasivat hautausmaan hämärtyvän illan, soihtujen, kansallishymnien, muistosanojen ja hiljaisen hetken tunnelmaa ikimuistoiseksi ja koskettavaksi.
Vanhanen totesi puheessaan, että jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata Suomen ja Viron yhteistä historiallista päämäärää, siihen parhaiten sopisi sana ”vapaus”.
”Sukupolvet vaihtuvat, mutta taistelu vapauden puolesta ei koskaan unohdu. Kaikkien suomalaisten puolesta, arvoisat Suomen-pojat, esitän syvän kiitollisuuteni taistelustanne ja työstänne niin Suomen kuin Vironkin hyväksi. Teidän vahva tahtonne kertoo siitä moraalisesta selkärangasta, jonka varaan yhteiskuntamme rakentuvat myös tulevaisuudessa”, hän lausui.
Lähde: Eduskunta.fi