Helena-Reet: Ivankan kirjeestä tontulle ja kokkauskärpäsestä

NordenBladet – Viime aikoina lapset eivät enää halua aikaisin aamulla syödä, toisinaan syövät, mutta eivät aina, sillä Ivanka Shoshana saa kolme kertaa syödä koulussa ja Estella Elisheva kaksi kertaa. Minä taas pidän päivän aloittamisesta rauhallisesti ja siihen kuuluu aina kahvi (suosikki on Löfbergs Lilan pressokannukahvi) ja myös puuro (yleensä kaurahiutaleet tai tattari raejuuston ja keitetyn raastetun punajuuren kera) tai sitten teen voileipiä (suosikki on lohipaahtoleipä avokadon, tillin ja oreganon kera tai sitten siemenleipä juuston kera). Jos olen paistanut illalla leivoksia tai piirakoita (jota sattuu aika usein), ovat nekin aamukahvin oheen kunnon tavaraa.

Paistan ja kokkaan varsin paljon, alle tuntia päivässä en vietä keittiössä koskaan, vaan yleensä 1-2 tuntia menee ruoan valmistamiseen. Rakastan tarjota ruoan kauniisti, minulle on tärkeää, että astiat ovat kauniita (käytämme itse tekemiäni saviastioita, Ivanka Shoshanan tekemiä settejä tai ostettua käsityökeramiikkaa). Pöytää kattaessani pidän kattiloiden, paistoastioiden tai pannujen asettamisesta kuuma-alustojen päälle pöydälle, silloin on mukavaa syödä, ja lautasliinat ovat aina pöydällä. Pidän lautasliinojen ostamisesta ja vaihtamisesta. Tavaksi on muodostunut myös ruoan kuvaaminen, mutta postituksiin (blogiin tai Instagramiin) asti ne päätyvät jostain syystä harvoin, yleensä lähetän niitä sen sijaan sisarilleni WhatsAppin kautta.









Koska vietämme sekä hanukkaa että joulua, meille joulukuu on suuri lahjojen ja kokkaamisen kuukausi. Viime viikolla Ivanka Shoshana kirjoitti tontuille kirjeen selvittääkseen, mitä hän sukkaan haluaa. Hänen suosikkimakupalojaan ovat tällä hetkellä Oreo-keksit, Mesikäpp-makeiset ja Maraboun chocolate chip cookies (suklaakeksit), hän pitää valtavasti myös juustopopcornista. Tänä vuonna hän huomasi, että ”tonttu” oli jättänyt makupalapussin minun vuoteeni alle ja kirjoitti ovelasti, mitä hän eniten toivoo. Erilaiset Kinder-munat ovat tavallisimpia makupaloja, joita tonttu hänelle tuo. Aamulla hän ei kuitenkaan saa makeaa syödä, joten yllätysmuna jää odottamaan koulupäivän päättymistä, ja kun kotona on suolainen ruoka syöty, voi maistella makeisiakin.

Järjestin viime viikolla Ivanka Shoshanan huoneen uudelleen (kalustan joka kuukausi, pidän tavaroiden paikkojen vaihtamisesta) ja tein talon viereen puupinon. Tänä vuonna ostin kuivatun puun sivustolta Puu24. Jotkut sanovat, että kuusesta kertyy ajan mittaan pihkaa, mutta minä pidän tuosta ihanasta kuusen tuoksusta, joka kuusihaloilla lämmitettäessä valtaa huoneen. Löysin Osta.ee:stä edullisesti upeat vanhanaikaisen ompelukoneen jalat, ja ostin Laagrin Bauhofista sen päälle vaalean viilutetun lastulevyn. Tuloksena kuva itse tehty pöytä, jolle asetin kaksi itse tehtyä keraamista kukkaruukkua kukkineen ja samoin itse tehdyn savivadin (siihen panin mandariineja, jotka kuvaushetkeen mennessä oli jo pistetty poskeen).

Minun kokkauskärpäseni (jonka pureman olin puolestani saanut suuren ruokagurmaanin Estella Elishevan kokkauskärpäseltä) on purrut myös Ivanka Shoshanaa. Ivanka tuli luokseni internetistä löytämine resepteineen ja niin teimme yhdessä suklaapiirakoita. Resepti on muuten hyvin yksinkertainen, kun piirakat leivotaan valmiista lehtitaikinasta. Sulata pakastettu lehtitaikina, kaulitse ohuemmaksi, leikkaa kauniit neliöt, sitten silppua tai raasta runsaasti suklaata, sekoita se kermaan ja pane taikinalle. Käännä taikina rullalle tai taita kokoon ja pane uuniin 180 asteeseen 20 minuutiksi.









Exit mobile version