Viro: Keskusrikospoliisin lahjontarikosten toimisto pidätti rikoksesta epäilynä Otepään kunnanjohtaja Kaido Tambergin ja apulaiskunnanjohtaja Kajar Lepikin
NordenBladet – Eteläisen syyttäjänviraston lehdistöedustaja Kauri Sinkevicius sanoi tietotoimistolle ERR, että kunnanjohtajan ja apulaiskunnanjohtajan lisäksi tiistaina 7. tammikuuta pidätettiin vielä kaksi henkilöä. Poliisi esitti epäillyille alustavat epäilyt kavallusta käsittelevän pykälän perusteella. Yhdelle epäillylle esitettiin epäily myös luottamuksen väärinkäyttöä koskevan pykälän mukaan.
Pidätysten jälkeen epäilyjen työpakoilla, kotona ja heihin liittyvissä yrityksissä suoritettiin tutkimukseen liittyvät etsinnät.
Sinkeviciusin mukaan poliisi tarkastaa Otepään kunnanjohtaja Kaido Tambergin (sosiaalidemokraatti) ja apulaiskunnanjohtaja Kajar Lepikin pidättämiseen liittyen muun muassa erään kiinteistön ja Sangasten linnan omistussuhteisiin liittyvät sopimukset.
Sangasten linna kuului aiemmin Sangasten kunnalle. Hallintouudistuksen jälkeen Sangasten kunta liittyi Otepään kuntaan, mutta linna luisti vähitellen yksityiseen omistukseen. Otepään valtuuston tarkastuslautakunnan jäsen Kuldar Veere (reformipuolue) selvitti monimutkaista kaaviota siitä, miten linna yksityisiin käsiin sattui.
”Ensin tehtiin (Tambergin serkun) Heiki Moltsaaren yrityksen kanssa yhteisyritys linnan talouden edes jonkinlaiseksi taloudenhoitamiseksi ja Sangasten kunnalla oli tässä yrityksessä enemmistöosakkuus. Sitten kului aikaa ja seuraava sopimus oli sellainen, jossa Sangasten kunta päätti luotua osakkuudestaan erään yhdistyksen hyväksi. Rahaa siitä osakkuudesta ei saatu, vaan asiassa käytettiin laittomasti pitkää viiden vuoden maksuaikaa. Aluksi kunnan piti saada koko yhdistyksen omaisuus, kun tämä yhdistys aikanaan puretaan. Tätäkin yhdistyksen sääntöihin liittyvää kohtaa muutettiin Tambergin esityksestä sellaiseksi, että MTÜ:n omaisuus jaetaan yhdistyksen kokouksen päätöksen mukaan. Ja tässä päätöksessä ei ole enää kunnalla äänten enemmistöä, vaan se on yksi viidestä osakkaasta. Kaikki muut ovat yksityisiä yrityksiä. Yhteenvetona tilanne onkin sellainen, että kunta on menettänyt linnan ja osakkuutensa siihen. Ja kun katsomme, ketkä ovat tuosta linnasta todellisia hyödynsaajia, niin ne ovat yksityishenkilöt Heiki Moltsaar ja hänen puolisonsa Annabel Moltsaar”, Veere kertoi ERR:lle.
Valtiovarainministeriö kertoi jokin aika sitten, että yhdistyksen Sangaste Asundused tulee tuon sopimuksen mukaan maksaa Otepään kunnalle 714.000 euroa. Kunta oli valmis odottamaan linnasta saatavaa rahaa vuoden 2021 loppuun asti. Ministeriö kuitenkin totesi, että niin pitkä maksuaika on todellisuudessa laiton laina. Kunta ei ole vieläkään rahaa saanut.
Rikostutkinta on alkuvaiheessaan ja epäilyjen tarkastamiseksi poliisi kerää vielä lisätodisteita.
______________________________
Sangaste on pienkauppala ja entinen kunta Etelä-Virossa Valgamaan maakunnassa. Vuoden 2017 kuntauudistuksessa Otepään ja Sangasten kunnat sekä iso osa Paluperan ja Pukan kunnista yhdistettiin uudeksi Otepään kunnaksi. Vuodesta 2017 alkaen Sangaste on ollut Otepään kuntaan kuuluva pienkauppala. Kunta sijaitsi maakunnan itäosassa Valgan koillis- ja Tarton lounaispuolella. Kunnassa oli arviolta 1 268 asukasta (vuonna 2016) ja sen pinta-ala on 144,67 neliökilometriä. Kuntaan kuului Sangasten pienkauppala (alevik) ja 13 kylää: Keeni, Kurevere, Lauküla, Lossiküla, Mäeküla, Mägiste, Pringi, Restu, Risttee, Sarapuu, Tiidu, Vaalu ja Ädu. Vuonna 2011 Sangasten kunnassa oli 1 286 asukasta, joista 1 251 (97,3 %) oli virolaisia, 18 (1,4 %) venäläisiä ja 15 (1,2 %) muita kansallisuuksia.
Sangasten linna (kartano) sijaitsee n. 25 km päässä Otepäästä ja 70 km päässä Tartosta. Tallinnasta matkaa n.240km. Linna rakennettiin 1874-1881. Sangasten linna (Sangaste loss) edustaa yhtä Etelä-Viron 21 löytämisen arvoisesta paikasta, joka on merkitty National Geographicin keltaisella ikkunalla ja jossa vierailua suositellaan kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Keltainen ikkuna symboloi käymisen arvoisia paikkoja ja Sangasten linna on oikeutetusti yksi näistä. Kartanon suunnitellut Otto Pius Hippius otti rakennukseen mallia Lontoon liepeillä sijaitsevasta Windsorin linnasta, joten lopputuloksena syntyi Viron ja Baltian mittakaavassa melkoisen uniikin näköinen rakennus.
Rakennuksen sisätiloista löytyy muun muassa goottilaistyylinen juhlasali, englantilaistyylinen metsästyssali, kirjasto sekä biljardisali. Lisäksi Sangasten linnassa on 16 hotellihuonetta, jotka ovat varattavissa silloin kun rakennusta ei ole vuokrattu yksityiskäyttöön.
Sangastessa järjestetään paljon häitä sekä muita juhlia, joten sisätiloihin ei aina pääse vierailemaan. Linna on kuitenkin ulkoakin katsottuna sen verran komea ilmestys, että kyllä tuolla kannattaa piipahtaa. Linnan sisätiloihin vaaditaan pääsylippu, joka maksaa aikuisilta 3 euroa ja opiskelijoilta 2 euroa. Lisäksi tarjolla on noin tunnin mittaisia opastettuja kierroksia, jotka maksavat 45€/ryhmä.
Lähde: NordenBladet.ee