Oulussa kokeillaan psykologin tapaamista nuorten riskikäyttäytymisen ja liikenneonnettomuuksien ehkäisemiseksi

NordenBladet —

13.01.2020 klo 12.32Oulu
Nuoret ovat yliedustettuina tieliikenneonnettomuuksissa: nuoria on väestöstä vain noin 12 prosenttia, mutta joka kolmas tieliikenteessä loukkaantunut on nuori. Etenkin nuorten mieskuljettajien ajotapaa kuvataan tutkimuksissa riskialttiiksi, mikä saattaa johtaa liikennerikkomuksiin ja altistaa onnettomuuksille. Oulussa on käynnistynyt tutkimus, jossa kokeillaan psykologin tapaamista ja keskustelua ajokieltoon määrätyille nuorille riskikäyttäytymisen ja rikkomuksen uusimisen ehkäisemiseksi.
Nuorten korkea osallisuus tieliikenteen henkilövahingoissa huolestuttaa viranomaisia
Nuoret ovat usein osallisena henkilövahinkoon johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa. Piikki tilastoissa näkyy erityisesti 15- ja 18-vuotiaiden mopoilijoiden ja henkilöautossa matkustaneiden kohdalla (kuva 1), mutta riski säilyy korkeana yli 20 ikävuoteen saakka. Erityisesti nuorilla miehillä on muita ikäryhmiä suurempi riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana.
Nuoria riskikuljettajia on eri tutkimusten mukaan arvioitu olevan 10–17 % kaikista nuorista, mutta riskikäyttäytyjät päätyvät muita useammin onnettomuustilastoihin. Tutkijalautakuntien aineistoihin perustuvan nuorisoraportin (OTI 2016) mukaan nuorista aikuisista (18­–24 -vuotiaat) miesten aiheuttamissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa

67 prosentissa on ollut onnettomuushetkellä ylinopeutta vähintään 10 km/h.
kuljettaja on syyllistynyt rattijuopumukseen 40 prosentissa tapauksista.
aiheuttaneella kuljettajalla on aikaisempia liikennerikkomuksia 64 prosenttia tapauksista.

Riskikäyttäytyminen näkyy liikennerikkomuksina
Nuorten ja nuorten aikuisten liikennerikkomukset ja -rikokset (epäilyt) ovat vähentyneet viimeisen 10 vuoden aikana, mutta lasku on selvästi tasoittunut viimeisen viiden vuoden aikana sekä koko maassa että Oulun poliisilaitoksen alueella (kuvat 2 ja 3). Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 ehdottomaan ajokieltoon määrättiin Suomessa noin 4 200 nuorta (15–24 v.), mikä oli 28% kaikista määrätyistä ajokielloista. Ajokieltoja määrättiin pääasiassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta. Huumerattijuopumusten osuus kaikista rattijuopumuksista on viime vuosina kokonaisuudessaan lisääntynyt.
Tavoitteena riskikäyttäytymisen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisy kohtaamalla liikennerikkojia
Oulun viranomaisyhteistyönä on käynnistynyt tutkimus, jossa psykologi keskustelee ensimmäistä kertaa ajokieltoon määrättyjen nuorten ja nuorten aikuisten kanssa. Vapaaehtoisuuteen perustuvassa yksilötapaamisessa käytävän keskustelun tarkoituksena on selvittää ajokieltoon johtaneita tapahtumia, siihen liittyviä tunteita, nuorten asenteita ja suhtautumista tilanteeseen. Tavoitteena on ennaltaehkäistä riskikäyttäytymistä ja liikennerikkomusten uusimista lisäämällä nuoren tietoisuutta tapahtuneesta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä. Tutkitusti pelkkä rangaistus, edes vankeusrangaistus, ei johda käyttäytymisen muutokseen.
Nyt kokeiltavaa psykologin tapaamista ei ole aiemmin toteutettu Suomessa. Sen sijaan ulkomailla toteutetut vastaavat ns. psykologiset interventio-ohjelmat ovat vähentäneet rikkomusten uusimista keskimäärin noin 46%. Lisäksi niistä on saatu osallistujilta hyvää palautetta.
Käynnistyneessä tutkimuksessa toteutetaan tapaamiset ja kirjataan niistä saadut kokemukset. Jatkossa toisessa vaiheessa on tarkoitus tutkia keskustelun vaikutuksia rikkomusten uusimiseen. Tutkimus tehdään Oulun kaupungin, Oulun poliisilaitoksen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteistyönä ja se on saanut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneturvallisuuden valtionavustusta. Tutkimus valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.
Kuva1 Henkilöautoilijoiden ja mopoilijoiden henkilövahingot iän mukaan vuonna 2018jpg, 107,6 kB
Kuva2 Liikennerikokset ja -rikkomukset Oulun pl alueellajpg, 53,2 kB
Kuva3 Liikennerikokset ja -rikkomukset koko maassajpg, 51,1 kB
Lähteet:
VIAS institute: Rehabilitation and reintegration of traffic offenders, 2018
DRUID (Driving under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines): Validation of Existing Driver Rehabilitation Measures, 2009
Bartl G, Assailly P, Chatenet F, Hatakka M, Keskinen E, Willmes-Lenz G. Analysis of Driver Rehabilitation Programmes 2002
Liikenneturva, nuoret liikenteessä
Onnettomuustietoinstituutin (OTI) nuorisoraportti 2016: https://www.lvk.fi/fi/tilastot-ja-raportit/onnettomuuksien-tutkinnan-raportit/
Liikenneturva: Nuorten henkilövahingot tieliikenteessä, Tilastokatsaus 9.4.2019
Poliisin liikennerikkomustilastot
Tilastokeskuksen tilastotietietokanta, rangaistukset iän ja rikoksen mukaan 2018

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory