Islantilaisesta Silja Dögg Gunnarsdóttirista Pohjoismaiden neuvoston uusi presidentti

NordenBladet – Islantilainen Silja Dögg Gunnarsdóttir toimii Pohjoismaiden neuvoston presidenttinä vuonna 2020. Hänet valittiin presidentiksi neuvoston istunnossa, joka päättyi Tukholmassa torstaina.

Islanti on Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2020 puheenjohtajamaa, ja sillä on ohjelmassaan kolme painopistealuetta: demokratian puolustaminen muun muassa valeuutisia torjumalla, luonnon monimuotoisuuden puolustaminen sekä Pohjoismaiden välisten siteiden edistäminen kielitaitoa vahvistamalla.

– Keskitymme määrätietoisesti luonnon monimuotoisuuteen mobilisoimalla Pohjoismaiden nuoria mukaan työhön sekä painottamalla meriluonnon monimuotoisuutta. Ilmastonmuutoksen näkökulmasta tämä on mitä tärkeintä työtä, toteaa neuvoston keskiryhmää edustava Silja Dögg Gunnarsdóttir.

Valeuutisointi kuriin

Valeuutisten ehkäisyssä Islanti etsii vastauksia muun muassa siihen, miten viranomaiset, poliitikot, kansalaisjärjestöt ja muut yhteiskunnan instituutiot voivat reagoida valheellisen ja harhaanjohtavan tiedon levittämiseen. Lisäksi Islanti pyrkii selvittämään, millainen rooli pohjoismaisella yhteistyöllä voi olla valeuutisten torjumisessa ja demokratian puolustamisessa.

Islannin ja neuvoston uuden presidentin kolmantena painopistealueena on pohjoismaisten naapurikielten ymmärtäminen. Tutkimukset viittaavat siihen, että kielten keskinäinen ymmärtäminen on jatkuvasti heikentynyt Pohjoismaissa. Tämä koskee sekä kuullun ymmärtämistä että suullista ja kirjallista ilmaisua.

Pienten kielten puolustaminen tärkeää

Silja Dögg Gunnarsdóttir pitää kehitystä huolestuttavana. Hän korostaa, että toistensa kieliä ymmärtävät ihmiset ymmärtävät syvällisemmin myös toisiaan sekä toistensa kulttuureja ja historiaa.

– Meidän pitäisi tiedostaa nykyistä paremmin omien kielten puolustamisen tärkeys. Ne ovat kaikki pieniä kieliä, ja englanti valtaa alaa kaikkialla.

Silja Dögg Gunnarsdóttir on Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2020 presidentti. Hän seuraa tehtävässä ruotsalaista Hans Wallmarkia. Neuvoston varapresidentiksi valittiin sosiaalidemokraattisen ryhmän Oddný Harðardóttir.

Silja Dögg Gunnarsdóttir on ollut Islannin parlamentin eli yleiskäräjien jäsen vuodesta 2013 lähtien.

Pohjoismaiden neuvosto on virallisen pohjoismaisen yhteistyön parlamentaarinen elin. Neuvostossa on 87 jäsentä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista.

Lähde: Norden.org



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory