MITEN kattilakivi vaikuttaa terveyteemme? Miten vaarallista kattilakiveä sisältävä keitetty vesi on?

NordenBladet – Mitä kattilakivi on? Vaikuttaako se terveyteemme, ja jos vaikuttaa, niin miten? Kattilakivi on kivennäisainesaostumaa, jota syntyy vettä keitettäessä ja veden höyrystyessä, varsinkin, jos vedessä on liuenneita kalsium- ja magnesiumsuoloja. Siitä huolimatta, että kattilakivi itse ei ole terveydelle vaarallista, se voi vaikuttaa terveyteen riippuen siitä, miten sitä käytettävässä vedessä esiintyy.

Maku ja haju: Kattilakivi voi muuttaa veden makua ja hajua ja antaa niille katkeran tai metallisen vivahteen. Tämä voi puolestaan vaikuttaa myös juomien, esimerkiksi teen ja kahvin makuun.

Ruoanvalmistus: Vesi, jossa on suuri määrä kattilakiveä, voi vaikuttaa ruoanvalmistukseen. Esimerkiksi puuroon, perunoihin tai pastaan voi jäädä kattilakiveä, mikä muuttaa niiden rakennetta ja makua.

Tee ja kahvi: Kattilakivi voi vaikuttaa teen ja kahvin makuun ja muuttaa ne kitkerämmiksi Lisäksi se voi vaikuttaa myös juomien ulkonäköön ja niistä voi jäädä kupin pohjaan sakkaa.

Vaikutus vesilaitteisiin: Kattilakiveä voi kertyä vesilaitteisiin, kuten vesikannuihin, vedenkeittimiin ja kahvikoneisiin, jolloin se vähentää niiden tehokkuutta ja lisää energiankulutusta.

Vaikutus terveyteen: Vaikka kattilakivi itse ei olekaan vaarallista tai myrkyllistä, se voi vaikuttaa laitteiden ja putkistojen tehokkuuteen ja lisätä huoltokustannuksia. Samoin se voi edistää bakteerien kertymistä, koska kattilakivi voi olla mikro-organismeille sopiva pinta.

Luonnollisesti herää heti kysymys, jäävätkö bakteerit vettä keitettäessä eloon?
Veden keittäminen on yksi tehokkaimmista tavoista tappaa bakteereita ja mikro-organismeja, koska keittäminen tappaa pääosan sairauden aiheuttajista ja muista mikrobeista. Siten, jos vettä keitetään kattilakivisessä vedenkeittimessä, bakteerit ja mikro-organismit tuhoutuvat prosessin aikana. Silti sellaisen veden käyttö, joka on pitempään seissyt kattilakivisessä keittoastiassa, ei ole suositeltavaa, sillä hyvin todennäköisesti kaikenlaiset bakteerit ovat lisääntyneet siinä tehokkaasti.

Tästä syystä on tärkeää puhdistaa keittoastia ja sen osat säännöllisesti, jotta vältytään bakteerien kerääntymiseltä ja varmistetaan puhdas juomavesi. Pääosa mikrobeista kuolee tosin keittämisen aikana, mutta ennalta ehkäisevä puhdistaminen auttaa välttämään mikro-organismien leviämistä ja varmistaa, että vesi on sekä ennen keittämistä että sen jälkeen puhdasta ja vaaratonta.

Paras tapa vähentää kattilakiven vaikutusta on käyttää suodatettua vettä tai käyttää vedessä pehmennysjärjestelmää. Jos keität vettä kattilakiveä täynnä olevassa astiassa, valmistuneiden juomien makua voi parantaa suodattaminen tai pulloveden käyttäminen, sillä siinä kattilakivipitoisuus on pienempi. Vesilaitteiden puhdistaminen ja säännöllinen huolto on samoin tärkeää, jotta kattilakiven kertymistä vältetään ja laitteiden tehokkuus säilyy.

Kuva: Unsplash
Lähde: NordenBladet.ee

Exit mobile version